Valg av farge på huset

Få veiledning, råd og inspirasjon til fargevalg på huset utvendig.

Er det behov for å male huset i år? Eller ønsker du å endre på husets farge? Ved valg av farge på huset er det flere faktorer å ta hensyn til.

Omgivelsene spiller inn

Husets beliggenhet, stil, alder, nabohus og omgivelser har alle betydning. De siste årene er vært preget av ulike gråtoner.  Stadig mer populært er mørk eller helt sort farge på huset. Arkitekter elsker de matte, mørke flatene, sammen med lysere farger på detaljer. Hvitt og lyse farger fremhever og forstørrer, og passer godt i åpne landskap. Brunt derimot, harmonerer med naturen og passer godt til hus som ligger i skogsterreng.

 

Matt eller halvblank glans?

Med Butinox Futura får du alle våre farger både i elegant, helmatt utseende, og i stilrent, klassisk og halvblankt utseende.

Vårt matte alternativ, Butinox Futura Soft Look er en moderne maling som gir huset et helmatt (glans 03), tidsriktig og elegant utseende. Selv om du ønsker å beholde fargen du har på huset i dag, vil huset få en helt ny fremtoning. Butinox Futura Soft Look har ingen glansrefleksjoner, og flaten vil alltid fremstå jevn, matt og vakker. Spesielt mørke farger vil fremstå med en diskré og vakker eleganse. I årets fargeguide har vi foreslått 6 vakre farger som kler et elegant helmatt utseende ekstra godt.

 

Detaljfarger er som krydder til maten

Så snart hovedfargen er valgt så starter jobben med å finne riktig farge på detaljer. Med detaljer menes ofte dører, vinduer, listverk, vindusomramming, rekkverk osv. Valg av detaljfarge kan sammenlignes med krydder til maten. Blir det for mye så kan matretten bli ødelagt. Kunsten er balansere hovedfarge og detaljfarger i passe mengde, på rett sted. Mange velger å beholde vindskier og takutspring i samme farge som veggen. Det kan gi en mykere overgang mellom tak og vegg. Spesielt med sort tak kan hvite vindskier bli en hard kontrast.

 

Valg av maling til dører og vinduer

Listverket og vindusomrammingene er en del av husets detaljer som krever litt ekstra omsorg. Vinduer og dører har glatte, høvlede overflater som gjør at valg av maling er avgjørende. Vi anbefaler å bruke en spesialmaling for disse overflatene. Butinox Futura Dør og Vindu Maling er en dekkende utendørs maling som er spesielt egnet til høvlet treverk som for eksempel vinduer, dører, staffasjer, hagemøbler, gjerder og andre detaljer utendørs.

 

Ikke glem grunnmuren

Male grunnmuren også når du først er i gang. Tenk helhetlig, slik at også fargen på grunnmuren passer med hovedfargen. De fleste hus er penest med en mørkere grunnmur. Den gir huset tyngde og ankrer det til grunnen. Butinox Futura Grunnmur er utviklet for bruk på sokkeletasjer og grunnmur, og gir en silkematt overflate som er lett å rengjøre. Det er lurt å male vinduene i grunnmuren i samme farge som muren. Kontraster i grunnmuren vil få det til å se ut som huset står på klosser eller påler.

 

Fargevelger på nett

I år har vi oppdatert Butinox Futura Fargeguide med fire nye farger som kompletterer utvalget: 983 Barnål, 992 Lava, 993 Skumringsblå og 994 Olivenbrun. Benytt gjerne grunnmur- og detaljfargene foreslått til hver enkelt hovedfarge i brosjyren. Da kan du være sikker på at fargene passer godt til hverandre. Ønsker du å se hvordan resultatet blir? Med vår fargevelger på nett er det enkelt å se for seg helheten. Det beste trikset er uansett å lage prøvestrøk på huset, slik at fargene kan vurderes i de rette omgivelsene.

 

Mal huset 20% raskere

I år, som i fjor, er vi stolte av vårt topprodukt til utvendig behandling av huset – Butinox Futura Selvrensende maling. Den sørger for at malejobben går raskere og gir deg samtidig en enklere hverdag, hvor regnværet faktisk hjelper deg å vaske husveggen. Den nye Smart Flow teknologien sørger for å ta mer maling opp i penselen, slik at hvert dypp gir et lengre penselstrøk. Faktisk er forskjellen på hele 20 prosent. Det betyr færre turer i bøtta før veggen er ferdigmalt, og et raskere resultat. Du sparer tid og du sparer ryggen.

Den nye Smart Flow teknologien sørger for å ta mer maling opp i penselen, slik at hvert dypp gir et lengre penselstrøk.

Male eller beise rekkverket

Mange opplever at rekkverk rundt terrassen slites og malingen flasser av lenge før tiden. Å bruke terrassebeis på toppen av rekkverket er den sikreste måten å unngå at toppbordet sprekker opp og flasser. Beisen trekker ordentlig inn i treverket og danner ingen film, derfor vil den sjelden eller aldri flasse av. Dersom du likevel ønsker dekkende farge anbefaler vi Butinox Futura Dør og Vindu Maling. Rens rekkverket med Butinox Kraftvask, deretter påfører Butinox Futura Grunning, og avslutt med malingen i ønsket farge.

 

God arbeidslyst

Vi håper du finner inspirasjonen du leter etter, og ønsker deg god arbeidslyst! Med Butinox Futura sin 12 års skriftlige garanti på farge og glans for hele huset, er det heldigvis en stund til neste gang du trenger å male huset.