Selvrensende maling – slik fungerer det

Mange lurer på hva det betyr at en maling er selvrensende. Ikke så rart kanskje, det høres jo unektelig ut som noe som er for godt til å være sant. Her får du en enkel forklaring på hva selvrensende maling er og hvordan det virker.

Selvrensende overflater benyttes i innovative produkter innenfor en rekke forskjellige produktsegmenter. Det finnes selvrensende vinduer, selvrensende toaletter, selvrensende ovner og faktisk selvrensende bestikk. De siste årene har også selvrensende maling fra Butinox Futura gjort seg svært bemerket i markedet.

I praksis vil du se at på en vegg malt med tradisjonell maling vil regn legge seg i dråper som renner ned langs veggen. Vi sier at vannet preller av. Når det slutter å regne vil noe av vannet bli igjen som dråper på veggen. Når de tørker vil de legge igjen partikler av støv og skitt på veggen. På en vegg malt med selvrensende maling vil vannet i større grad legge seg som et jevnt sjikt, slik at hele veggen blir dekket av en vannfilm. Da vil støv og skitt følge med vannet når det renner av veggen, uten å legge igjen dråper.

Hydrofil overflate

Butinox Futura Selvrensende Maling danner det vi kaller en hydrofil overflate. Hydrofil betyr egentlig «vannelskende» og brukes om stoffer som tiltrekker seg vann. Mens vanndråper på en hydrofob (vannavstøtende) overflate, for eksempel voks, vil samle seg i dråper, så vil vanndråper på en hydrofil overflate raskt spre seg ut over flaten som en hel vannfilm og renne av veggen.

Butinox Futura Selvrensende Maling danner en hydrofil overflate som gjør at problemskitt som for eksempel sot og asfaltstøv har vanskeligere for å feste seg. I neste omgang sørger den for at regnvannet ikke preller av, men danner en vannfilm som skyller med seg skitten som normalt må skrubbes bort med vaskebørste om den tørker inn på veggen. Kort sagt, regnet hjelper deg å vaske husveggen. Med Butinox Futura Selvrensende Maling vil derfor huset holde seg renere og vakrere enn med vanlig maling.

På en hydrofob overflate vil kontaktvinkelen på en vanndråpe ideelt være 90 grader eller mer. Dersom dråpen sprer seg, og vinkelen faller under 90 grader, anses det å være en hydrofil overflate. Du vil kunne se forskjell på en hydrofob og hydrofil malingsfilm i måten vann oppfører seg på kledningen.

Venstre del er malt med Butinox Futura Selvrensende Maling. Den hydrofile malingsfilmen gjør at vannet fra en regnskur får bedre kontakt med underlaget. Regndråpene legger seg større og jevnere eller som en hel vannfilm på veggen og vasker med seg mer av skitten på vei ned husveggen.

Suveren mot svertesopp

Vekstbetingelse nummer én for svertesopp og algevekst er fuktighet. Med selvrensende maling vil veggene tørke raskere opp etter en regnskur. Nettopp dette gjør at malingen er suverent effektiv mot tilvekst av begroing. Færre skittpartikler betyr i tillegg færre festepunkter for soppsporer.

Et renere hus med selvrensende maling

En regnskur er det siste du ønsker deg akkurat når du skal male huset ditt. Etterpå er det derimot bare å glede seg. Da vil faktisk regnværet hjelpe deg å vaske huset. Din nærmeste forhandler finner du i denne linken.

Resultat etter to år eksponering på testfelt utendørs. Høyre del er malt med Butinox Futura Selvrensende Maling.
Malt med Butinox Futura Selvrensende Maling 992 Lava. Gå inn på Butinox Futura fargevelger for å finne dine favorittkombinasjoner.