Når må huset males?

Få tips og råd om hvilke tegn du skal se etter.

- Det å ta vare på huset sitt er den mest opplagte grunnen til å male. Det inngår i et nødvendig vedlikehold av boligen. Samtidig handler det også om at huset skal se pent ut. Et nymalt hus virker nyere og ser mer tidsriktig ut, nesten uansett arkitektur og farge, sier malingsekspert Thomas Løvald.

Når du skal male huset utvendig er det viktig at jobben gjøres riktig. Dersom du gjør et godt forarbeid, og en grundig jobb med maling av god kvalitet, kan det gå lenge mellom hver gang du må male. Derfor er det lurt å velge en maling eller dekkbeis med gode egenskaper og holdbarhet når behovet for å beskytte din største investering melder seg.

Forfall er dyrest

Ekspoerten forteller at den tradisjonelt sett viktigste grunnen til at folk maler huset er vedlikehold. Men over tid kan det oppstå både tekniske og estetiske grunner til å male om. Det største tekniske argumentet til å male er når overflaten er skadet slik at kledningen vil ta skade av manglende vedlikehold.

– Forfall er dyrt – Vedlikehold koster litt, men forfall koster mye mer. For å unngå kostbare utbedringer, som at kledningen helt eller delvis må byttes ut, bør du undersøke fasaden årlig, sier han.

 

Solen er verst

Solen er malingens verste fiende. UV-stråler fra solen sliter på malingsfilmen, derfor vil de mest solutsatte sidene på huset ofte ha hyppigere behov for vedlikehold enn skyggesiden. Oppdager du skader i malingsfilmen kan dette være første tegn på at det er på tide å male huset på nytt eller i det minste utbedre skadene.

 

Skader og oppsprekking

Hakk og skader i malingsfilmen bør utbedres så fort som mulig, så vann ikke trekker inn i treverket og gir alvorlige skader med flassing eller avflaking.  Sprekker eller løse malingsflak bør man også være obs på. Disse kan bane vei for vann som kan skade kledningen. Det kan føre til store fuktbevegelser, mer oppsprekking og eventuell råte over tid.

Foruten de tekniske vedlikeholdsbehovene som kan skade konstruksjonen kan det også være fornuftig å følge med på eventuell falming og begroing. En tradisjonell oljemaling mister glansen fortere og er mer utsatt for svertesopp enn moderne akrylprodukter som Butinox Futura Selvrensende Maling og Butinox Futura Selvrensende Dekkbeis.

Selvrensende dekkbeis over gammel oljedekkbeis

– Ja, det er et meget godt valg å benytte Butinox Futura-produktene over gammel oljemaling eller oljedekkbeis. Pass på at veggene er grundig vasket med Butinox Husvask og Kraftvask, tynnet 1:10 (som kraftvask) og at all gammel løs maling er fjernet. Har du skrapt ned til bart treverk, må du grunne disse områdene før du påfører ny maling. Før du maler, anbefaler vi at du påfører Butinox Sopp- og Algefjerner, sier Løvald.

Se malingsekspert Thomas Løvald vise og forklarer fordelene med Butinox Futura Selvrensende Dekkbeis

Pensel, rull eller sprøyte

På gammel intakt maling påføres 2 strøk. Stryk 2–3 bord av gangen i hele bordets lengde for å unngå skjolder. Benyttes det rull eller sprøyte bør det raskt etterstrykes med pensel. Husk å behandle endeveden. Det er viktig å påføre fyldig for å oppnå riktig filmtykkelse. Se anbefalt forbruk på baksideteksten av malingsspannet. Bruk anbefalingen som rettesnor for hvor mye maling som påføres.

Se malingsekspert Thomas Løvald vise sprøytemaling av huset.

12 års garanti

– Tenk helhetlig når du først skal male så anbefaler Løvald. Ta gjerne med grunnmur og detaljer når du først er i gang. Velger du Butinox Futura så er det faktisk 12 års skriftlige garanti på farge og glans for hele huset. Da blir det heldigvis en stund til neste gang du trenger å male huset, sier han.